Historia Fundacji. Poznaj nas lepiej.

O fundacji

Przywilejów nie da się oddzielić od powinności. Nie można cieszyć się pozycją największej gazety bez równoczesnego podjęcia wyzwania najbardziej humanitarnego ze wszystkich: skutecznej pomocy osobom bezbronnym i pokrzywdzonym. Dlatego w 2010 roku wydawca gazety Fakt założył Fundację Faktu „Serce dla Dzieci”, która za codzienny cel stawia sobie troskę o los dzieci dotkniętych chorobami i niepełnosprawnością.

Dzięki hojności naszych Darczyńców – m.in. odbiorców mediów z grupy Onet RASP – w ciągu 7 lat zebraliśmy blisko 5 mln złotych. Te środki pomogły nam zmienić los ponad 1000 cierpiących maluchów i wprowadzić uśmiech w życie ich rodzin.
W 2017 roku opłaciliśmy blisko 10000 godzin rehabilitacji ratującej zdrowie i życie, dofinansowaliśmy dziesiątki sztuk niezbędnego do funkcjonowania sprzętu rehabilitacyjnego, wsparliśmy kilkadziesiąt procedur medycznych oraz zakupiliśmy setki opakowań leków i materiałów opatrunkowych.
Aktywnie wspieramy także profilaktykę zdrowia i życia oraz działania prewencyjne służb ratowniczych. W 2017 roku dzięki zainicjowanej przez nas akcji 46 jednostek Ochotniczej Straży Pożarnej w całej Polsce zostało wyposażonych w wysokiej klasy sprzęt do ratownictwa medycznego. Bohaterowie codzienności małych miasteczek i wsi mogą teraz skutecznie ratować życie.

Tworzymy siłę mediów, wiec mamy moralny obowiązek czynić dobro.

Zarząd Fundacji Faktu "Serce dla Dzieci"

Marcin Biegluk

Prezes Fundacji Faktu, odpowiedzialny za finanse

Jakub Kudła

Wiceprezes, odpowiedzialny za stronę prawną

Joanna Szczypek

Wiceprezes, odpowiedzialna za akcje i kontakty zewnętrzne

Marta Mikiel

Koordynator Projektów, odpowiedzialna za komunikację

NR KONTA: 69 1240 6292 1111 0010 6255 7048
Zasilając to konto wspierasz działalność statutową Fundacji Faktu

KRS 0000353781, REGON 142396491

NIP: 521 356 72 94

Adres Fundacji Faktu:
ul. Domaniewska 52,

UWAGA! Zmiana numeru telefonu.

tel. +48 22 778 62 54
e-mail: biuro@fundacjafaktu.pl