O fundacji

Przywilejów nie da się oddzielić od powinności. Nie można cieszyć się pozycją największej gazety bez równoczesnego podjęcia wyzwania najbardziej humanitarnego ze wszystkich: skutecznej pomocy ludziom kompletnie bezbronnym. Dlatego obok gazety Fakt powstała Fundacja Faktu "Serce dla Dzieci". Skoro tworzymy siłę mediów, mamy również moralny obowiązek czynić dobro.

Są takie kaprysy złego losu, które w sercu zwyczajnych ludzi budzą największy sprzeciw. Czemu bowiem tragedia spotyka niewinne dzieci, całe rodziny, które ledwo wiążą koniec z końcem, lub osoby starsze i tak słabe, że niemające nawet siły, by rozpaczać?! Pytamy o to Boga, ale odpowiedź tkwi przecież w nas samych. To od nas zależy, czy odmieni się los bliźnich. Ileż to razy jako dziennikarze opisywaliśmy historie i staraliśmy się pomóc w sytuacjach, które złamałyby niejednego.

Te twarze przepełnione cierpieniem zapamiętamy już na zawsze… Matka patrząca jak jej kilkumiesięcznej córeczce obumierają rączki i nóżki, która wie, że na specjalne protezy nie zawsze byłoby stać nawet bardzo bogatego człowieka. Uczciwa rodzina z piątką dzieci stojąca na zgliszczach swego domu. Z trudem oddychająca starsza pani, która jest zbyt uboga nawet na to, by godnie umrzeć. Ten moment, w którym tracą ostatnią nadzieję, to chwila, kiedy całe ich dotychczasowe życie wali się jak domek z kart. Fundacja Faktu, którą powołaliśmy, musi zjawić się z pomocą dla takich osób na czas. Zanim będzie za późno.

Zarząd Fundacji Faktu "Serce dla Dzieci"

Marcin Biegluk

Prezes Fundacji Faktu, odpowiedzialny za finanse

Jakub Kudła