Dominika Kulczyk pomaga niedożywionym dzieciom w Polsce

Razem z pięcioma największymi organizacjami wspierającymi najmłodszych uruchomiła program Żółty Talerz.

Niedożywione dziecko nie ma szans dotrzymać kroku swoim kolegom. Ani w sporcie, ani w nauce, ani w życiu. Ciągle jednak w Polsce są takie dzieci i trzeba im natychmiast pomóc. Dlatego Dominika Kulczyk z pięcioma największymi organizacjami wspierającymi najmłodszych uruchomiła program Żółty Talerz.
Codziennie, przez cały rok, każde dziecko powinno mieć prawo do pełnowartościowych posiłków. Niestety, zbyt często zapominamy, że w naszym otoczeniu są dzieci, które z powodu niedożywienia mają problemy ze zdrowiem i nauką. Dlatego 5 polskich organizacji pozarządowych zjednoczyło siły, aby wspólnie z Kluczyk Foundation utworzyć program Żółty Talerz.

W kolejnym odcinku serialu „Efekt Domina” poznajemy wspaniałych ludzi, dzięki którym Żółty Talerz pomaga lepiej żywić dzieci w polskich szkołach i świetlicach. Poznajemy rodziny, które dzięki programowi mogą poczuć się bezpieczniej.

Dominika Kulczyk odwiedza na przykład Działdowskie Centrum Caritas, które jest jedną z prawie 300 placówek uczestniczących w tym ogólnopolskim programie. Wszystkie dzieci biorące udział w tutejszych zajęciach mogą dostać pożywny posiłek.

W odcinku poznajemy również panią Ilonę, która niestety bardzo dobrze wie, co to znaczy kłaść dzieci spać bez kolacji, czy też prosić w sklepie o zakupy na kredyt. Żółty Talerz to olbrzymia pomoc dla jej rodziny. Szansa na spokój. Innym, taką szansę, daje uczestniczący w programie Bank Żywności w Olsztynie, który zajmuje się zdobywaniem żywności dla potrzebujących.

Żółty Talerz, którego efekty i kulisy poznajemy w odcinku, to unikalny sojusz, do którego Kulczyk Foundation zaprosiła Caritas, Polski Czerwony Krzyż, SOS Wioski Dziecięce w Polsce, Towarzystwo Przyjaciół Dzieci oraz Banki Żywności. Dzięki temu w ciągu 12 miesięcy dzieci otrzymają milion posiłków. Więcej informacji o programie można znaleźć na: http://zoltytalerz.pl
Kolejny odcinek czwartej serii "Efektu Domina" zostanie wyemitowany w niedzielę 19 marca o godzinie 11:00 na antenie stacji TVN.

• Świąteczna akcja Fundacji Faktu. Pomagaj z nami!

• Pobiegliśmy dla Tatiany

Za nami pierwsza odsłona wspólnej akcji charytatywnej Faktu i biegaczy z Run Beach Morning. Tym raze...

• Działania polskiej filantropki w CNN

Dominika Kulczyk oraz stacja telewizyjna CNN International odkrywają przed światem przerażającą praw...