Dzięki Kulczyk Foundation wygrywają z epidemią

Na wyspie Sumba w Indonezji są rejony, gdzie co trzecia matka straciła dziecko z powodu malarii. Serial Efekt Domina w TVN, w niedziela 3 marca 2019, godzina 11

Sumba to jedna z najbiedniejszych wysp w Indonezji. Przez wieki była izolowana od reszty świata. Zachowała swoją unikalną kulturę, zwyczaje i wierzenia. Większość mieszkańców wyspy to wyznawcy tradycyjnej religii marapu, którzy wciąż żyją w takich domach jak ich przodkowie, a w trudnych sytuacjach proszą o pomoc szamanów. Mają ograniczony dostęp do opieki zdrowotnej, co sprzyja rozprzestrzenianiu się malarii – jest tu najwięcej przypadków tej choroby w kraju.
– Kiedy 14 lat temu zaczęliśmy robić badania, 65 proc. dzieci w okolicznych wioskach miało malarię – mówi dr Claus Bogh, który pracuje dla Sumba Foundation. Jednym z głównych celów działania tej organizacji jest eliminacja malarii z wyspy. – Przez ostatnie 10 lat udało nam się w tych wioskach zredukować liczbę zachorowań o 93 proc. – opowiada dr Bogh.
Program organizacji zdecydowała się wesprzeć Dominika Kulczyk. – To miejsce, gdzie współczesna cywilizacja zagląda rzadko. Jest wielka bieda, dzieci chodzą niedożywione, rozprzestrzeniają się groźne choroby, z których chyba najgroźniejsza jest malaria. Dlatego moja fundacja wspiera walkę z nią i pomaga dostarczyć wodę zdatną do picia, co znacząco poprawi jakość życia tutejszej ludności – mówi Dominika Kulczyk.
Oglądaj w TVN, Niedziela 3 marca 2019, godzina 11

• Tak było w 2016 roku: Ania Rusowicz kibicuje 9-letniej Kamilce z Mińska Mazowieckiego

Pijany motocyklista przerwał jej dzieciństwo. Dziś Kamila od nowa uczy się mówić i chodzić.

• Tak było w 2016 roku: Enej zagra dla Oli, 6-letniej olsztynianki

Ola nie chodzi, mało mówi, niedosłyszy. Szansę na rozwój może jej dać 19 tysięcy złotych

• Świąteczna akcja Fundacji Faktu. Pomagaj z nami!