Na pomoc dzieciom w niewoli

Są miejsca na świecie, gdzie za kilkadziesiąt dolarów można kupić dziecko. Pokaże je serial dokumentalny Efekt Domina, właśnie rusza szósty sezon. Oglądaj w TVN, niedziela 3 marca 2019, godzina 11.00.

Wśród zamożnych Polaków nie brakuje ludzi z wielkim sercem, ale żaden z nich nie angażuje się osobiście w działalność dobroczynną z tak wielką determinacją jak Dominika Kulczyk. Misja kierowanej przez nią Kulczyk Foundation zawiera się w dwóch słowach - Efekt Domina.

Premierowy odcinek autorskiego serialu dokumentalnego opowiada o tym, jak Dominika Kulczyk i jej fundacja, wspierając lokalną organizację pozarządową PACODEP, przeciwstawiają się problemowi współczesnego niewolnictwa w Ghanie. Ten przerażający proceder został przedstawiony na przykładzie niewolniczej pracy dzieci nad jeziorem Wolta, największym sztucznym zbiornikiem wodnym w Afryce. Na pływających po nim rybackich łodziach pracują kilkuletnie dzieci. To mali niewolnicy sprzedani rybakom często przez własnych rodziców. Czasem za kilkadziesiąt dolarów. Dzieci są niedożywione i skrajnie zaniedbane. Zdarza się, że pracują w warunkach zagrażających ich życiu. Na miejscu Dominika Kulczyk uczestniczy w akcjach wyzwalania dzieci z rąk ich „panów”. Dzięki współpracy jej fundacji z lokalną organizacją pozarządową walczącą z niewolnictwem udało się dotychczas uratować kilkanaścioro dzieci.

W jednym z kolejnych odcinków poznamy historie dzieci sprzedawanych w Nepalu a następnie przymuszanych do pracy, także do prostytucji. Dominika Kulczyk współpracuje z ludźmi, którzy robią wszystko, by powstrzymać ten proceder. A także z tymi, którzy czynią wysiłki, by pokazać tym dzieciom świat, o jakiego istnieniu nie mają pojęcia. Jest wśród nich Mike Wamaya, jeden z najlepszych na świecie nauczycieli, który prowadzi lekcje baletu w slumsach Nairobi, stolicy Kenii. Balet pozwala dzieciom zacząć marzyć.

W szóstym  sezonie serialu  ukazana zostanie również pomoc udzielana przez Kulczyk Foundation lokalnym społecznościom w Indonezji, Lesotho, Peru, Namibii, a także działania na rzecz uchodźców z Wenezueli podejmowane na pograniczu Kolumbii i Wenezueli. Wm
Oglądaj w TVN, Niedziela 3 marca 2019, godzina 11.00.

• Tak było w 2015 roku: Natalia Szroeder i Liber ambasadorami małej Tosi!

- Zawsze widywałam ich w telewizji, a tym razem pojawili się u mnie w domu. Siedzieliśmy i śpiewaliś...

• Prawdziwy Dzień Matki: Wojtek może lepiej chodzić! Pomóżmy!

• Tak było w 2016 roku: Wiktor uwielbia przeboje Antka Smykiewicza

Idol chłopca zaśpiewa w koncercie "Serce dla dzieci", aby pomóc mu w rehabilitacji