Natalka dostała protezę rączki

Dzięki dobrym sercom czytelników Faktu życie dziewczynki, która urodziła się bez ręki, będzie bardziej podobne do życia jej zdrowych rówieśników.

Aż serce rośnie gdy widzi się uśmiech na twarzy dziecka, którego los dotąd nie oszczędzał. Natalka Daszkiewicz (21 mies.) z Chorzowa urodziła się bez lewej rączki. Ale właśnie takim potrzebującym maluszkom pomaga Fundacja Faktu! Dzięki dobrym ludziom udało się zebrać pieniądze i kupić specjalną, silikonową protezę dla dziewczynki.

– Jesteśmy tacy szczęśliwi. Teraz zaczniemy nowe życie – mówi rozpromieniona Danuta Wolny (38 l.), mama Natalki.

Przymierzanie sztucznej rączki miało miejsce we wtorek w Tarnowskich Górach. To firma z tego miasta zrobiła odlew protezy. Całość wykonano zaś w Belgii.
– Córeczka musi się przyzwyczaić do nowej rączki. Na początku była trochę przestraszona – opowiada nam mama dziewczynki.
Jednak już po kilku minutach życia z protezą Natalka podawała sztuczną rączkę na przywitanie i chwytała nią zabawki!

Sama proteza kosztowała 5,5 tysiąca złotych. Jej zakup sfinansowała Fundacja Faktu, dzięki SMS-om wysyłanym przez Czytelników, których wzruszyła opisana na łamach naszej gazety historia dziewczynki. Udało się zabrać 11 tys. złotych. Jednak pieniędzy nie starczy na długo. Za kilka miesięcy, kiedy Natalka nieco urośnie konieczna będzie wymiana protezy.

Fundacja Faktu nadal wspiera dziewczynkę. Jeśli chcesz pomóc Natalce wyślij charytatywnego SMS-a pod numer 73643 o treści SERCE (koszt 3 zł + VAT) lub wpłać dowolną kwotę na konto Fundacji Faktu 44 1240 6292 1111 0010 7095 3236. Pamiętaj o dopisku "Dla Natalki".

• Tak było w 2015 roku: Magda Steczkowska walczy o Weronikę!

- Bardzo się cieszę, że mogłam poznać Weronikę. Już dawno tyle się nie uśmiałam, co z nią dzisiaj. D...

• Chcieli sprzedać nasze mieszkanie

Są sytuacje, kiedy szybkie zdobycie pieniędzy jest sprawą życia i śmierci. Człowiek postawiony w ta...

• Zmiana numeru telefonu Fundacji Faktu