O fundacji

Przywilejów nie da się oddzielić od powinności. Nie można cieszyć się pozycją największej gazety bez równoczesnego podjęcia wyzwania najbardziej humanitarnego ze wszystkich: skutecznej pomocy osobom bezbronnym i pokrzywdzonym. Dlatego w 2010 roku wydawca gazety Fakt założył Fundację Faktu „Serce dla Dzieci”, która za codzienny cel stawia sobie troskę o los dzieci dotkniętych chorobami i niepełnosprawnością.

Dzięki hojności naszych Darczyńców – m.in. odbiorców mediów z grupy Onet RASP – w ciągu 10 lat zebraliśmy blisko 5 mln złotych. Te środki pomogły nam zmienić los ponad 1900 cierpiących maluchów i wprowadzić uśmiech w życie ich rodzin. Regularnie opłacamy setki godzin rehabilitacji, pomagamy w zakupie sprzętu rehabilitacyjnego, leków, materiałów opatrunkowych i finansowaniu procedur medycznych. Każdego dnia chore lub niepełnosprawne dziecko dostaje dzięki temu szansę na zdrowie, sprawność, nadzieję na samodzielność.

Aktywnie wspieramy także profilaktykę zdrowia i życia oraz działania prewencyjne służb ratowniczych. W 2017 roku dzięki zainicjowanej przez nas akcji 46 jednostek Ochotniczej Straży Pożarnej w całej Polsce zostało wyposażonych w wysokiej klasy sprzęt do ratownictwa medycznego. Bohaterowie codzienności małych miasteczek i wsi mogą teraz skutecznie ratować życie. W 2019 roku przeprowadziliśmy pierwszą edycję akcji społeczno-edukacyjej profilaktyki raka prostaty i raka jądra połączoną z wydaniem kalendarza „Zdrowie jest męskie” z udziałem 12 celebrytów. W roku 2020, w pierwszych tygodniach pandemii COVID-19 zorganizowaliśmy akcję społeczną "Na Pomoc", dzięki której 25 tys. trudnodostępnych maseczek ochronnych trafiło do medyków, sprzedawców prasy oraz seniorów, czyli osób najbardziej narażonych na kontakt z wirusem.

Tworzymy siłę mediów, wiec mamy moralny obowiązek czynić dobro.

Zarząd Fundacji Faktu "Serce dla Dzieci"

Marcin Biegluk

Prezes Fundacji Faktu, odpowiedzialny za finanse

Jakub Kudła