Siedmioletni Wiktor uczy się samodzielności

Fundacja Faktu dziękuje za wielkie serce Partnerowi Strategicznemu koncertu „Serce dla Dzieci 2016”, firmie PGNiG, sprzedawcy pakietu Prąd i Gaz.

Do Wiktora Górskiego z Radomia, chorego od urodzenia siedmiolatka, właśnie trafiła pomoc od czytelników Faktu i widzów TVP1. Chłopiec  był bohaterem grudniowego koncertu Fundacji Faktu „Serce dla Dzieci”. Dzięki Waszej ofiarności Wiktor dostał pieniądze na roczną rehabilitację, czyli aż 18 tysięcy złotych. – Pomoc od czytelników Faktu bardzo nam pomogła – mówi wzruszona Jolanta Górska, mama Wiktora.

Wiktor cierpi na porażenie mózgowe, ma niedowład lewej strony ciała i problemy z mówieniem. Chłopiec uczestniczy właśnie w specjalnym turnusie rehabilitacyjnym w Warszawie. Rehabilitacja to żmudna codzienna praca, ale już widać efekty.
– Synek zdecydowanie poprawił wymowę. Bardzo dobrze radzi sobie na zajęciach z logopedą. Potrafi już sam założyć sobie buty na rzepy. To duży postęp – cieszy się pani Jolanta.

Wiktor codziennie spędza w ośrodku rehabilitacyjnym co najmniej 4 godziny. Ma zajęcia m.in z logopedą, rehabilitację ruchową i masaże
– Staramy się, aby dzieci miały motywację do ćwiczeń, żeby nic nie działo się na siłę – podkreśla Olga Hawryluk, rehabilitantka z warszawskiego ośrodka.

Dwutygodniowy turnus to koszt 6 tys. zł. Intensywna praca z dzieckiem przynosi efekty, ale aby były trwałe, turnusy trzeba powtarzać. A dla wielu rodzin niepełnosprawnych dzieci to wydatek ponad siły. Dlatego tak ważna jest pomoc przekazana przez dobrych ludzi.
Dla Wiktora rehabilitacja jest teraz szczególnie istotna, bo jesienią rozpocznie naukę w pierwszej klasie podstawówki. Będzie realizował normalny program nauczania
– Potrafi już nawet pisać pierwsze litery. Mimo wszystko trochę się boję, jaka będzie jego przyszłość – mówi mama chłopca.

Dzięki otrzymanej pomocy, życie Wiktora i jego z pewnością stanie się o wiele łatwiejsze.

• Tak było w 2016 roku: Enej zagra dla Oli, 6-letniej olsztynianki

Ola nie chodzi, mało mówi, niedosłyszy. Szansę na rozwój może jej dać 19 tysięcy złotych

• Prawdziwy Dzień Matki: chora Patrycja chce odciążyć mamę!

• Sukces Faktu! Pompa wróciła do Julci

Rodzice 4–letniej Julki z Wrocławia nie muszą już patrzeć na cierpienia córeczki chorej na cukrzycę....