Historia fundacji

Charytatywne płyty sprzedawane w całej Polsce, przepiękna książka „Legendy Polskie” ilustrowana przez Andrzeja Pągowskiego, akcje pomocy organizowane w kilka godzin, wreszcie prawie 3,5 miliona złotych zebrane z sms­ów podczas dwóch dotychczasowych edycji charytatywnego koncertu „Serce dla Dzieci” w TVP1. Fundacja Faktu istnieje od 2010 roku i niemal codziennie pomaga jakiemuś choremu dziecku i jego rodzinie. Ubi emolumentum, ibi onus, czyli gdzie przywileje tam i obowiązki. Tą łacińską sentencją kieruje się na co dzień Fundacja Faktu. – Skoro jako gazeta mamy przywilej docierania do milionów osób, to mamy też moralny obowiązek bycia z tymi osobami w najtrudniejszych, najbardziej dramatycznych sytuacjach. A taką sytuacją jest właśnie ciężka choroba dziecka – tłumaczą przedstawiciele Fundacji Faktu powołanej przy Fakcie, największej polskiej gazecie codziennej.

Głównym celem Fundacji Faktu jest efektywna pomoc najmłodszym – ta medyczna w przypadku choroby, rehabilitacji, ale i socjalna, zwłaszcza wtedy, gdy życie rodziny wali się w jednej chwili – z powodu pożaru, czy śmierci rodziców. By pozyskać pieniądze Fundacja Faktu organizuje zbiórki publiczne, jest też Organizacją Pożytku Publicznego, która prowadzi kampanie 1 procenta. Olbrzymią rolę w jej funkcjonowaniu odgrywają również sojusze z innymi podmiotami. Wystarczy wymienić wspólny program charytatywny z siecią sklepów Biedronka, dzięki któremu w setkach sklepów całej Polsce kilka razy do roku można kupić charytatywne płyty lub książki. Jednym z takich przedsięwzięć są „Najpiękniejsze Polskie Kolędy”. Już drugi rok z rzędu zaprzyjaźnione z Fundacją Faktu gwiazdy przeznaczają nieodpłatnie swe utwory na świąteczną płytę.

W grudniu 2014 roku odbył się pierwszy wielki koncert charytatywny „Serce dla Dzieci”, którego partnerem jest TVP1 a partnerem medialnym Onet. „Serce dla Dzieci” to nie tylko koncert, ale i program społeczny, w ramach którego Fundacja Faktu wspiera rodziny, które znalazły się w najtrudniejsze życiowej sytuacji ze względu na chorobę dziecka.